VACCINUL ANTIGRIPAL SI BOLILE REUMATICE INFLAMATORII

Odată cu apariția sezonului gripal și a faptului că pandemia COVID-19 continuă neîntreruptă, autoritățile de sănătate publică au subliniat că vaccinarea antigripală este de o importanță capitală. Vaccinarea poate reduce severitatea infecției gripale și poate preveni spitalizările, ceea ce ar putea ajuta la conservarea resurselor de sănătate.

Liga Europeană împotriva Reumatismului recomandă ca vaccinarea anuală împotriva gripei să fie considerată cu fermitate la majoritatea pacienților cu boli reumatice inflamatorii autoimune cronice, deoarece acești pacienți prezintă un risc crescut de infecție .

Metotrexatul este cel mai frecvent prescris medicament antireumatic pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă, fie singur, fie în combinație cu terapia biologică.

Astfel s-a realizat un studiu pe 199 de pacienți cu artrită reumatoidă care luau doze stabile de metotrexat pentru a vedea efectele întreruperii temporare a metotrexatului asupra titrurilor de anticorpi la vaccinul antigripal. Ei au fost împărțiți în 4 grupuri:

Toate grupurile au prezentat o frecvență similară a răspunsurilor satisfăcătoare la vaccin (creștere de ≥4 ori a titrului anticorpilor); cu toate acestea, grupul 3 a obținut răspunsuri semnificativ mai mari comparativ cu grupul 1. Deși o întrerupere de 2 săptămâni a metotrexatului după vaccinare la pacienții cu boală în remisie ar putea îmbunătăți răspunsurile la vaccinul antigripal fără un impact substanțial asupra activității bolii artritei reumatoide,nu există dovezi suficiente pentru a modifica practica clinică sau ghidurile.

Cu toate acestea, se consideră că dovezile disponibile merită discuții individualizate cu pacienții cu boală bine controlată cu privire la beneficiile și riscurile potențiale ale omiterii a 1-2 doze de metotrexat, eficacitatea vaccinului antigripal și, probabil, vaccinarea COVID-19, atunci când va fi disponibilă.

Sursa: The Lancet Rheumatology

Image credit: https://images.app.goo.gl/qk4UvEbuabgoazQ2A