MANIFESTĂRI REUMATOLOGICE ÎN DIABETUL ZAHARAT

Diabetul crește riscul de apariție a diferitelor tulburări osoase și articulare. Anumiți factori, cum ar fi afectarea nervilor (neuropatie diabetică), bolile arteriale și obezitatea, pot contribui la aceste probleme – dar adesea cauza nu este clară.

Dintre manifestări , vom povesti câteva:

ARTICULAŢIA CHARCOT

Ce este?

Articulația Charcot , numită și artropatie neuropatică, apare atunci când o articulație se deteriorează din cauza leziunilor nervoase – o complicație comună a diabetului. Articulația Charcot afectează în primul rând picioarele.

Care sunt simptomele?

Este posibil să aveți amorțeală și furnicături sau pierderea senzației în articulațiile afectate. Ele pot deveni calde, roșii și umflate și devin instabile sau deformate. Articulația implicată poate să nu fie foarte dureroasă, în ciuda aspectului său.

Cum este tratată?

Dacă este detectată devreme, progresia bolii poate fi încetinită. Limitarea activităților de purtare a greutății și utilizarea suporturilor ortetice pentru articulația afectată și structurile înconjurătoare poate ajuta.

SINDROMUL MÂINII DIABETICE

Ce este?

Sindromul mâinii diabetice, numit și cheiroartropatie diabetică, este o afecțiune în care pielea mâinilor devine ca de ceară și se îngroașă. În cele din urmă, mișcarea degetelor este limitată. Ce cauzează sindromul mâinii diabetice nu este cunoscut. Este cel mai frecvent la persoanele care au diabet de mult timp.

Care sunt simptomele?

Este posibil să nu reușiți să vă extindeți complet degetele sau să vă apăsați palmele.

Cum este tratat?

O mai bună gestionare a nivelului de glucoză din sânge și terapia fizică pot încetini progresul acestei afecțiuni, dar mobilitatea limitată poate să nu fie reversibilă.

OSTEOPOROZA

Ce este?

Osteoporoza este o tulburare care face ca oasele să devină slabe și predispuse la fracturi. Persoanele care au diabet de tip 1 au un risc crescut de osteoporoză.

Care sunt simptomele?

Osteoporoza cauzează rareori simptome în stadiile incipiente. În cele din urmă, atunci când boala este mai avansată, puteți experimenta pierderea înălțimii, postură înclinată sau fracturi osoase.

Cum este tratat?

Un stil de viață sănătos, inclusiv exerciții fizice cu greutate, cum ar fi mersul pe jos și o dietă echilibrată, bogată în calciu și vitamina D, inclusiv suplimente, dacă este necesar, sunt cele mai bune modalități de a aborda această afecțiune. La unii pacienți cu boală mai severă sau avansată, pot fi necesare medicamente pentru a preveni pierderea ulterioară a osului sau pentru a crește masa osoasă.

OSTEOARTRITA

Ce este?

Osteoartrita este o afecțiune articulară caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular. Poate afecta orice articulație din corpul tău. Persoanele care au diabet de tip 2 au un risc crescut de osteoartrita.

Care sunt simptomele?

Osteoartrita poate provoca dureri articulare, umflare și rigiditate, precum și pierderea flexibilității sau a mișcării articulațiilor.

Cum este tratată?

Tratamentul implică exerciții fizice și menținerea unei greutăți sănătoase, îngrijirea și odihna articulației afectate, kinetoterapie, medicamente pentru durere și intervenții chirurgicale, cum ar fi protecția genunchiului sau a șoldului (artroplastia articulară). Tratamentele complementare, cum ar fi acupunctura și masajul, pot fi de asemenea utile pentru gestionarea durerii.

BOALA FORESTIER

Ce este?

Hiperostoza scheletică idiopatică difuză (DISH), numită și boala Forestier, este o întărire a tendoanelor și ligamentelor care afectează în mod obișnuit coloana vertebrală. DISH poate fi asociat cu diabetul de tip 2, probabil din cauza insulinei sau a factorilor de creștere asemănători insulinei care promovează creșterea oaselor noi.

Care sunt simptomele?

Este posibil să aveți durere, rigiditate sau o gamă redusă de mișcare în orice parte afectată a corpului dumneavoastră. Dacă DISH vă afectează coloana vertebrală, este posibil să aveți rigiditate în spate sau gât.

Cum este tratată?

Tratamentul implică gestionarea simptomelor, de obicei cu analgezice și, în cazuri rare, poate necesita o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea osului care a crescut din cauza afecțiunii.

CONTRACTURA DUPUYTREN

Ce este?

Contractura lui Dupuytren este o deformare în care unul sau mai multe degete sunt îndoite spre palmă. Este cauzată de îngroșarea și cicatrizarea țesutului conjunctiv în palma mâinii și în degete. Contractura lui Dupuytren este frecventă la persoanele care au diabet de mult timp, probabil din cauza modificărilor metabolice legate de diabet.

Care sunt simptomele?

Este posibil să observați îngroșarea pielii de pe palma mâinii. În cele din urmă, este posibil să nu reușiți să îndreptați complet unul sau mai multe degete.

Cum este tratată?

Dacă aveți durere, o injecție cu steroizi poate ajuta prin reducerea inflamației. Chirurgia, injectarea cu enzime colagenaze și o tehnică minim invazivă numită aponeurotomie pentru a rupe țesutul gros sunt alte opțiuni dacă afecțiunea vă împiedică să puteți prinde obiecte.

UMĂR ÎNGHEŢAT

Ce este?

Umărul înghețat este o afecțiune caracterizată prin durere la umăr și amplitudine limitată de mișcare. De obicei afectează doar un umăr. Deși cauza este adesea necunoscută, diabetul este un factor de risc comun.

Care sunt simptomele?

Umărul înghețat provoacă durere sau sensibilitate la mișcarea umărului, rigiditate a articulației și scăderea amplitudinii de mișcare.

Cum este tratat?

Dacă este începută devreme, terapia fizică agresivă poate ajuta la păstrarea mișcării și a amplitudinii de mișcare a articulației.

Sursa: mayo.org

Image credit: https://www.uildmtorino.org/la-charcot-marie-tooth/