EXAMINAREA MUSCULOSCHELETALĂ : ROBOT vs MEDIC

Artrita reumatoidă (PR) este o boală inflamatorie sistemică comună care, netratată, poate duce la distrugerea articulațiilor și la dizabilitate severă. Diagnosticul precoce și monitorizarea eficientă a bolii sunt esențiale pentru remisiunea pe termen lung și pentru a reduce riscul de afectare permanentă a articulațiilor . PR afectează aproximativ 0,5–1,0% din populație și reduce calitatea vieții și capacitatea de muncă.

Există o nevoie urgentă de a dezvolta noi strategii pentru depistarea precoce a bolii și monitorizarea obiectivă în timp util pentru toți pacienții cu PR. Prin urmare, ecografia musculoscheletală a devenit un instrument clinic util în multe clinici de reumatologie. Examinarea cu ultrasunete a articulațiilor poate detecta PR mai devreme decât examinarea clinică a articulației, iar la pacienții cu PR stabilită prezice progresia radiografică și apariția bolii. La pacienții suspectați de artrită, ultrasunetele pot reduce timpul până la diagnosticul final și numărul de vizite necesare la spital. În plus, scanarea sistematică cu ultrasunete a mâinilor și încheieturilor la pacienții cu PR poate fi utilizată pentru a detecta boala subclinică, pentru a monitoriza răspunsul la tratament și pentru a monitoriza remisiunea în PR stabilită.

Scanarea cu ultrasunete este adesea criticată pentru că este dependentă de operator, ceea ce se îmbunătățește odată cu antrenamentul și cu definiții ecografice și sisteme de punctare bazate pe consens și validate pentru hipertrofia sinovială și activitatea Doppler. Cu toate acestea, multe departamente nu recunosc timpul necesar pentru pregătirea și efectuarea examenului cu ultrasunete în îngrijirea de rutină. În plus, variabilitatea intra și inter-observator în achiziția de imagini și interpretarea activității bolii este, de asemenea, o problemă. În plus, lipsa unor reumatologi calificați, capabili să efectueze ecografii, poate duce la o evaluare suboptimă a pacientului. Acest lucru poate duce, de asemenea, la creșterea listelor de așteptare pentru evaluarea cu ultrasunete, afectând atât eficacitatea pacientului, cât și a spitalului.

Aceste probleme provoacă utilizarea actuală și viitoare a ultrasunetelor pentru diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu PR și, eventual, a altor afecțiuni de artrită. O strategie de abordare a acestor provocări ar putea fi implementarea de noi tehnologii în evaluarea pacienților cu artrită, cum ar fi robotica și inteligența artificială. A fost dezvoltat un robot cu ultrasunete pentru artrită (ARTHUR) (Fig. 1), combinând cele două domenii.
Figura 1
A Medicul reumatolog efectuează prima examinare ecografică. B Sistemul ARTHUR utilizat în acest studiu a folosit un scaner cu ultrasunete. C Pacientul își scanează cartea de identitate și primește instrucțiuni atât prin audio, cât și pe ecranul tactil despre cum să procedeze. D Pacientul pune gelul cu ultrasunete pe o mână. E ARTHUR începe să scaneze cu ultrasunete pacientul. ARTHUR instruiește pacientul când este timpul să scoată gelul și să pună gelul cu ultrasunete pe de altă parte. F ARTHUR scanează articulația încheieturii mâinii. G ARTHUR scanează o articulație IFP. H ARTHUR scaneaza MCF 1

ARTHUR este o platformă automată de imagistică concepută pentru a efectua examinări cu ultrasunete ale articulațiilor mâinii și încheieturii mâinii. ARTHUR ghidează pacientul folosind instrucțiuni audio și ecran pe tot parcursul examinării cu ultrasunete. Platforma detectează automat articulațiile mâinilor pacienților atunci când este plasată pe ecran și apoi mișcă un braț robot cu o sondă cu ultrasunete peste fiecare articulație. ARTHUR realizează atât o scară de gri, cât și imagini cu ultrasunete Doppler ale fiecărei articulații. ARTHUR folosește rețelele neuronale convenționale pentru a evalua activitatea bolii pe imaginile cu ultrasunete articulare. Activitatea bolii este evaluată atât pe imaginile în tonuri de gri, cât și pe cele Doppler, aceste retele neuronale separate fiind stabilite ca abordare de ultimă generație pentru recunoașterea și analiza automată a imaginilor.

Acest studiu investighează perspectiva pacienților de a avea o examinare cu ultrasunete efectuată de ARTHUR în comparație cu o examinare cu ultrasunete de către un reumatolog.

METODE

25 de pacienți cu poliartrită reumatoidă (PR) au avut ambele mâini și încheieturi examinate cu ultrasunete, mai întâi de către un reumatolog și ulterior de către ARTHUR. Rezultatele raportate de pacient au fost obținute după examinarea de către reumatolog și de către ARTHUR. Au fost colectate rezultate cu privire la durere, disconfort și experiența generală, inclusiv dorința de a fi examinat din nou de ARTHUR, ca parte a urmăririi clinice viitoare. Toate examinările ARTHUR au fost respectate pentru probleme de siguranță.

REZULTATE

Nu a existat nicio diferență de durere sau disconfort între examinarea efectuată de un reumatolog și de către ARTHUR. Experiența generală cu ARTHUR a fost descrisă ca fiind foarte bună sau bună de 92%, fără nicio diferență față de examinarea efectuată de reumatolog. Toți pacienții au fost dispuși să fie examinați de ARTHUR din nou, iar 92% ar accepta ARTHUR ca parte obișnuită a urmăririi lor clinice. Nu au fost înregistrate probleme de siguranță.

CONCLUZII

ARTHUR este primul sistem care realizează scanarea cu ultrasunete complet automatizată a pacienților cu artrită. Aici, pacienții cu PR au făcut parte din procesul de dezvoltare și, în acest studiu, oferă primul feedback despre utilizarea acestuia într-o clinică ambulatorie.

În concluzie, acesta este primul studiu care evaluează utilizarea unui sistem automat de ecografie într-un ambulatoriu reumatologic din perspectiva pacienților. ARTHUR a fost bine primit de către pacienți și nu au fost identificate probleme legate de siguranță. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pentru a valida aceste constatări și rolul sistemelor automate în viitoarele strategii de screening și monitorizare a PR.

Sursa:https://advancesinrheumatology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42358-022-00263-2

Image:https://advancesinrheumatology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42358-022-00263-2/figures/1