ARTROZA ŞI CUM PUTEM SĂ RĂMÂNEM ACTIVI

Artroza (osteoartrita) este cea mai frecventă formă de artrită, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Apare atunci când cartilajul de protecție care vă amortizează capetele oaselor se epuizează în timp.

Deși osteoartrita poate deteriora orice articulație, tulburarea afectează cel mai frecvent articulațiile mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.

Simptomele artrozei pot fi de obicei gestionate, deși deteriorarea articulațiilor nu poate fi inversată. Rămâneți activ, mențineți o greutate sănătoasă și unele tratamente ar putea încetini progresia bolii și ajuta la îmbunătățirea durerii și a funcției articulare.

De fapt, în niciun alt tip de artrită rolul exercițiului nu este mai important.

SIMPTOME

Semnele și simptomele osteoartritei includ:

 • Durere. Articulațiile afectate se pot răni în timpul sau după mișcare.
 • Rigiditate. Rigiditatea articulațiilor ar putea fi cea mai vizibilă la trezire sau după inactivitate.
 • Sensibilitate. Articulația dumneavoastră s-ar putea simți dureroasă atunci când aplicați o presiune ușoară pe ea sau aproape de ea.
 • Pierderea flexibilității. Este posibil să nu vă puteți mișca articulația prin întreaga sa gamă de mișcări.
 • Pinteni osoși. Aceste bucăți suplimentare de os, care se simt ca niște bulgări duri, se pot forma în jurul articulației afectate.
 • Umflătură. Acest lucru poate fi cauzat de inflamația țesuturilor moi din jurul articulației.

FACTORI DE RISC

Factorii care vă pot crește riscul de osteoartrită includ:

 • Vârsta. Riscul de osteoartrită crește odată cu înaintarea în vârstă.
 • Sex. Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta artroza.
 • Obezitatea. Purtarea unei greutăți corporale suplimentare contribuie la osteoartrită în mai multe moduri și, cu cât cântăriți mai mult, cu atât riscul este mai mare. Creșterea greutății adaugă stres articulațiilor cum ar fi șoldurile și genunchii. De asemenea, țesutul adipos produce proteine ​​care pot provoca inflamații dăunătoare în și în jurul articulațiilor.
 • Leziuni articulare. Leziunile, cum ar fi cele care apar atunci când se practică sport sau din cauza unui accident, pot crește riscul de osteoartrită. Chiar și leziunile care au avut loc cu mulți ani în urmă și aparent vindecate vă pot crește riscul de artroza.
 • Stres repetat asupra articulației. Dacă slujba dumneavoastră sau un sport pe care îl jucați pune stres repetitiv pe o articulație, acea articulație ar putea dezvolta în cele din urmă osteoartrită.
 • Genetica. Unii oameni moștenesc tendința de a dezvolta artroză.
 • Deformări osoase. Unele persoane se nasc cu articulații malformate sau cu cartilaj defect.
 • Anumite boli metabolice. Acestea includ diabetul și o afecțiune în care corpul dumneavoastră are prea mult fier (hemocromatoză).

Sfaturi simple pentru a rămâne activ și mobil cu osteoartrita

Activitatea fizică este o strategie dovedită pentru gestionarea durerii osteoartritei.

Iată 5 moduri de a începe :

1.Consultați un profesionist. Nu există un mod unic de a controla durerea osteoartritei. De aceea, un kinetoterapeut poate fi o parte valoroasă a echipei tale. Cu un plan de exerciții personalizat, puteți dezvolta flexibilitatea, forța și coordonarea de care aveți nevoie pentru a minimiza durerea și funcționa la cel mai bun nivel.

2.Fixați un obiectiv. Discutați cu medicul sau terapeutul fizic despre pașii pe care îi puteți urma pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții, apoi împărțiți-i în bucăți abordabile pe care le puteți face începând de astăzi. Doriți să mergeți 30 de minute pe zi în majoritatea zilelor săptămânii? Începeți cu 10 minute astăzi.

3.Jucați-vă pentru a găsi ceea ce vă place. Asta înseamnă să faci ceva distractiv pentru tine și care să se simtă bine pentru articulații. Aerobicul în apă, tai chi și yoga pot avea toate beneficii, de la îmbunătățirea echilibrului și flexibilității sau la consolidarea mușchilor și arderea caloriilor.

4.Improvizați. Varietatea nu ajută doar la prevenirea plictiselii. Este, de asemenea, probabil să vă ofere cel mai bun management al simptomelor pentru osteoartrita. Ingredientele cheie: exerciții aerobice cu impact redus pentru a vă îmbunătăți rezistența și a ajuta la gestionarea greutății, plus exerciții de rezistență pentru a întări mușchii care vă susțin articulațiile.

5.Apreciați toate beneficiile unui stil de viață activ. Este adevărat, pierderea în greutate poate fi un obiectiv important pentru multe persoane cu artroză. Dar este departe de a fi singurul motiv pentru a te mișca. De fapt, persoanele cu osteoartrita genunchiului care și-au pierdut 10 la sută din greutatea corporală printr-o combinație de dietă și exerciții fizice au fost de două ori mai susceptibile de a nu avea  durere decât cele care au pierdut o cantitate similară de greutate prin dietă sau exercițiu singur.

A fi conștient de celelalte beneficii pe care le obțineți din a fi activ poate contribui doar la motivarea dumneavoastră de a rămâne activ. Exercițiul poate avea efecte puternice asupra ameliorării simptomelor depresiei, vă poate ajuta să dormiți mai bine și poate fi un mod sănătos de a socializa cu prietenii.

Dar, deși exercițiile și mișcarea sunt utile pentru majoritatea persoanelor cu artroză, există unele persoane unde durerea  pare să se înrăutățească cu activitatea fizică. Dacă credeți că acest lucru este adevărat pentru dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră.

Sursa: mayo.org

Image credit: https://napapainconference.com/