ARTRITELE INFECŢIOASE – CE PUTEM FACE?

Artrita septică este o infecție dureroasă într-o articulație care poate proveni din germeni care se deplasează prin fluxul sanguin dintr-o altă parte a corpului. Artrita septică poate apărea, de asemenea, atunci când o leziune penetrantă, cum ar fi o mușcătură de animal sau un traumatism, dă germeni direct în articulație.

Sugarii și adulții în vârstă sunt cei mai susceptibili să dezvolte artrită septică. Persoanele care au articulații artificiale sunt, de asemenea, expuse riscului de artrită septică. Genunchii sunt cel mai frecvent afectați, dar artrita septică poate afecta și șoldurile, umerii și alte articulații. Infecția poate deteriora rapid și grav cartilajul și osul din articulație, astfel încât tratamentul prompt este crucial.

Tratamentul presupune drenarea articulației cu un ac sau în timpul intervenției chirurgicale. De asemenea, sunt necesare antibiotice.                 

SIMPTOME

Artrita septică cauzează de obicei disconfort extrem și dificultăți în utilizarea articulației afectate. Articulația poate fi umflată, roșie și caldă și este posibil să aveți febră.

Dacă artrita septică apare într-o articulație artificială (infecție articulară protetică), semne și simptome, cum ar fi dureri minore și umflături, se pot dezvolta la luni sau ani de la înlocuirea articulaţiei genunchiului sau a intervenției chirurgicale de înlocuire a șoldului. De asemenea, poate apărea o slăbire a articulației, care provoacă durere în timpul mișcării articulației sau în timp ce puneți greutate pe articulație. De obicei, durerea dispare atunci când articulația este odihnită. În cazuri extreme, articulația poate deveni dislocată.

FACTORI DE RISC

 • Probleme articulare existente. Bolile cronice și afecțiunile care vă afectează articulațiile – cum ar fi osteoartrita, guta, artrita reumatoidă sau lupusul – vă pot crește riscul de artrită septică, la fel ca și intervențiile chirurgicale anterioare și leziunile articulare.
 • Protezele articulare. Bacteriile pot fi introduse în timpul intervenției chirurgicale de înlocuire a articulațiilor sau o articulație artificială se poate infecta dacă germenii se deplasează spre articulație dintr-o zonă diferită a corpului prin fluxul sanguin.
 • Tratamentul pentru artrita reumatoidă. Persoanele cu poliartrită reumatoidă prezintă o creștere suplimentară a riscului din cauza medicamentelor pe care le iau, care pot suprima sistemul imunitar, ceea ce face ca infecțiile să apară. Diagnosticarea artritei septice la persoanele cu poliartrită reumatoidă este dificilă, deoarece multe dintre semne și simptome sunt similare.
 • Fragilitatea pielii. Pielea care se rupe ușor și se vindecă prost poate oferi bacteriilor acces la corpul dumneavoastră. Afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema, vă cresc riscul de artrită septică, la fel ca și rănile infectate ale pielii. Persoanele care injectează în mod regulat medicamente au, de asemenea, un risc mai mare de infecție la locul injectării.
 • Sistem imunitar slab. Persoanele cu un sistem imunitar slab prezintă un risc mai mare de artrită septică. Această categorie include persoanele cu diabet, probleme cu rinichii și ficatul, precum și cele care iau medicamente care le suprimă sistemul imunitar.
 • Traumatism articular. Mușcăturile de animale, rănile prin puncție sau tăieturile unei articulații vă pot pune în pericol artriculaţiile.

DIAGNOSTIC

Următoarele teste ajută de obicei la diagnosticarea artritei septice:

 • Analiza lichidului articular. Infecțiile pot modifica culoarea, consistența, volumul și aspectul fluidului din articulații. O probă din acest lichid poate fi extrasă din articulația afectată cu un ac. Testele de laborator pot determina ce organism vă cauzează infecția, astfel încât medicul dumneavoastră să știe ce medicamente să vă prescrie.
 • Analize de sânge. Acestea pot determina dacă există semne de infecție în sângele dumneavoastră.
 • Testele imagistice. Razele X și alte teste imagistice ale articulației afectate pot evalua deteriorarea articulației sau slăbirea unei articulații artificiale.

O scanare specializată care implică înghițirea sau injectarea unei cantități mici de substanță chimică radioactivă poate fi utilizată dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o infecție articulară protetică și a trecut mai bine de un an de când ați fost operat.

TRATAMENT

Medicii se bazează pe drenajul articulațiilor și pe medicamentele antibiotice pentru a trata artrita septică.

Drenaj articular

Îndepărtarea lichidului articular infectat este crucială. Metodele de drenaj includ:

 • Ac. În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate retrage lichidul infectat cu un ac introdus în spațiul articular.
 • Artroscopie. În artroscopie un tub flexibil cu o cameră video la vârf este plasat în articulația dumneavoastră printr-o mică incizie. Tuburile de aspirație și drenaj sunt apoi introduse prin mici incizii în jurul articulației.
 • Operație deschisă. Unele articulații, cum ar fi șoldul, sunt mai dificil de drenat cu un ac sau artroscopie, astfel încât ar putea fi necesară o procedură chirurgicală deschisă.

Antibiotice

Pentru a selecta medicamentul cel mai eficient, medicul dumneavoastră trebuie să identifice microbul care vă provoacă infecția. De obicei, tratamentul durează de la două la șase săptămâni. Antibioticele prezintă un risc de reacții adverse, inclusiv greață, vărsături și diaree. De asemenea, pot apărea reacții alergice.

Protezare articulației

Dacă o articulație artificială este infectată, tratamentul implică adesea îndepărtarea articulației și înlocuirea temporară cu un distanțier al articulației – un dispozitiv fabricat cu ciment antibiotic. Câteva luni mai târziu, este implantată o nouă proteză.

Dacă proteza nu poate fi îndepărtată, un medic poate curăța articulația și îndepărta țesutul deteriorat, dar menține articulația artificială la locul său. Antibioticele intravenoase sunt urmate de antibiotice orale timp de câteva luni pentru a preveni revenirea infecției.

CÂND SĂ VEDEŢI UN MEDIC

Consultați-vă medicul dacă aveți dureri severe într-o articulație care apar brusc. Tratamentul prompt poate ajuta la minimizarea leziunilor articulare.

Dacă aveți o articulație artificială, consultați-vă medicul dacă aveți dureri în timpul utilizării articulației.

Sursa: mayo.org

Image credit: https://images.app.goo.gl/4TbNwhRsCKHcNDnD7