ECOGRAFIA MUSCULOSCHELETALĂ – IMAGINEA ARTICULAŢIILOR TALE!

    Ecografia musculoscheletală folosește ultrasunete pentru a produce imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor și articulațiilor din tot corpul. Este folosită pentru a ajuta la diagnosticarea sinovitelor, rupturilor musculare,tendinitelor,bursitelor și a altor afecțiuni musculoscheletice.
    Ecografia este sigură, neinvazivă, nedureroasă și nu utilizează radiații ionizante. Această procedură nu necesită o pregătire specială înainte de efectuarea ei .
    Imaginile cu ultrasunete ale sistemului musculoscheletal oferă imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, articulațiilor, nervilor și țesuturilor moi din tot corpul.

    Care sunt cele mai comune utilizări ale procedurii?
– rupturile de tendon sau tendinite la nivelul manșetei umărului, tendonului lui Ahile șamd.
– rupturi musculare, mase sau colecții lichidiene.
– entorse ligamentare sau rupturi.
– inflamație sau lichid în burse și articulații.
– modificări timpurii, dar și tardive ale poliartritei reumatoide.
– prinderi nervoase precum sindromul tunelului carpian.
– tumori benigne și maligne ale țesuturilor moi.
– chisturi ganglionare.
– corpuri străine în țesuturile moi.
– luxațiile congenitale de șold la sugari.
– lichid într-o articulație dureroasă la copii.

    Cum ar trebui să mă pregătesc?
Purtați haine confortabile, largi. Este posibil să fie necesar să îndepărtați hainele și bijuteriile din zona care urmează să fie examinată.
Examinările cu ultrasunete sunt foarte sensibile la mișcare, iar un copil activ sau care plânge poate prelungi procesul de examinare. Pentru a asigura o experiență lină, de multe ori ajută explicarea procedurii copilului înainte de examen. Aducerea de cărți, jucării mici, muzică sau jocuri poate ajuta la distragerea atenției copilului și la trecerea rapidă a timpului. Sala de examinare cu ultrasunete poate avea televizor. Simțiți-vă liber să cereți canalul preferat al copilului dvs.

    Care sunt beneficiile și riscurile?

    Beneficii
– Majoritatea ultrasunetelor sunt neinvazive (fără ace sau injecții).
– Ecografia este disponibilă pe scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât majoritatea celorlalte metode de imagistică.
– Imaginea cu ultrasunete este extrem de sigură și nu utilizează radiații.
– Scanarea cu ultrasunete oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X.
– Ecografia oferă imagini în timp real, făcându-l un instrument bun pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac și aspirația de lichid.
– Pacienții cu stimulatoare cardiace cardiace și anumite tipuri de implanturi metalice sau fragmente din corp nu pot fi expuși în siguranță la câmpul magnetic puternic necesar pentru imagistica prin rezonanță magnetică (IRM); cu toate acestea, pacienții pot primi imagini cu ultrasunete în siguranță.
– Ecografia este, de asemenea, o alternativă excelentă la IRM pentru pacienții cu claustrofobie.
– În comparație cu IRM, ultrasunetele pot oferi detalii interne mai mari atunci când se evaluează structurile țesuturilor moi, cum ar fi tendoanele și nervii.
– Deoarece imaginile cu ultrasunete sunt capturate în timp real, ele pot arăta mișcarea unei structuri de țesut moale, cum ar fi un tendon, o articulație sau o extremitate.
– Imaginea cu ultrasunete este mai rapidă decât IRM și nu necesită ca pacientul să rămână complet nemișcat, permițând copiilor să fie evaluați fără sedare.
– Articulațiile șoldului la sugari, spre deosebire de cele ale adulților, sunt în mare parte realizate din cartilaj. Ecografia poate vedea clar acest cartilaj.

    Riscuri
– Ecografia de diagnostic standard nu are efecte nocive cunoscute asupra oamenilor.

Sursa: radiologyinfo.org