DESPRE POLIARTRITA REUMATOIDĂ

Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie cronică care poate afecta mai mult decât articulațiile. În unele cazuri, boala poate afecta o mare varietate de organe ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge.

Cunoscută ca fiind o boală autoimună, artrita reumatoidă, apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile propriului corp.

Spre deosebire de deteriorarea cauzată de uzură a osteoartritei, artrita reumatoidă afectează sinoviala articulațiilor provocând o umflare dureroasă care poate duce în cele din urmă la eroziunea osoasă și la deformarea articulațiilor.

Inflamația asociată cu artrita reumatoidă este cea care poate afecta și alte părți ale corpului. În timp ce noile tipuri de medicamente au îmbunătățit considerabil opțiunile de tratament, artrita reumatoidă severă poate provoca în continuare dizabilități fizice.

SIMPTOME

Semnele și simptomele poliartritei reumatoide pot include:

 • articulații sensibile, calde, umflate
 • rigiditate articulară care este de obicei mai gravă dimineața și după inactivitate
 • oboseală, febră și pierderea poftei de mâncare

Poliartrita reumatoidă timpurie tinde să afecteze mai întâi articulațiile mai mici – în special articulațiile degetelor de la mâini și degetelor de la picioare.

Pe măsură ce boala progresează, simptomele se răspândesc adesea la încheieturi, genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri. În cele mai multe cazuri, simptomele apar în aceleași articulații de ambele părți ale corpului.

Aproximativ 40% dintre persoanele care suferă de artrită reumatoidă prezintă, de asemenea, semne și simptome care nu implică articulațiile. Zonele care pot fi afectate includ:

 • Piele
 • Ochi
 • Plămâni
 • Inima
 • Rinichi
 • Glandele salivare
 • Țesut nervos
 • Măduvă osoasă
 • Vase de sânge

Semnele și simptomele artritei reumatoide pot varia ca severitate și pot chiar să apară și să dispară. Perioadele de activitate crescută a bolii, numite erupții, alternează cu perioade de remisie relativă – când umflarea și durerea se estompeaza sau dispar. De-a lungul timpului, artrita reumatoidă poate cauza deformarea și deplasarea articulațiilor.

CAUZE

Artrita reumatoidă este o boală autoimună. În mod normal, sistemul dumneavoastră imunitar vă ajută să vă protejați corpul de infecții și boli. În artrita reumatoidă, sistemul dumneavoastră imunitar atacă țesutul sănătos din articulații. De asemenea, poate provoca probleme medicale cu inima, plămânii, nervii, ochii și pielea.

Nu este cunoscut deocamdată ce declanșează acest proces, deși pare probabilă o componentă genetică. Deși genele dumneavoastră nu provoacă de fapt artrita reumatoidă, ele pot crește probabilitatea de reacție la factorii de mediu – cum ar fi infecția cu anumiți viruși și bacterii – care pot declanșa boala.

FACTORI DE RISC

Factorii care vă pot crește riscul de artrită reumatoidă includ:

 • sexul . Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte artrită reumatoidă.
 • vârsta. Artrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent începe la vârsta mijlocie.
 • istoricul familial. Dacă un membru al familiei dumneavoastră are poliartrită reumatoidă, este posibil să aveți un risc crescut de boală.
 • fumatul Fumatul crește riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, în special dacă aveți o predispoziție genetică pentru dezvoltarea bolii. De asemenea, fumatul pare să fie asociat cu o severitate mai mare a bolii.
 • greutatea excesivă. Persoanele supraponderale par să aibă un risc oarecum mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă.

COMPLICAŢII

Artrita reumatoidă crește riscul de a dezvolta:

 • Osteoporoza. Artrita reumatoidă în sine, împreună cu unele medicamente utilizate pentru a trata artrita reumatoidă, vă pot crește riscul de osteoporoză – o afecțiune care vă slăbește oasele și le face mai predispuse la fracturi.
 • Noduli reumatoizi. Aceste umflături ferme de țesut se formează cel mai frecvent în jurul punctelor de presiune, cum ar fi coatele. Cu toate acestea, acești noduli se pot forma oriunde în corp, inclusiv inima și plămânii.
 • Ochi și gură uscată. Persoanele care suferă de artrită reumatoidă sunt mult mai predispuse să dezvolte sindromul Sjogren.
 • Infecții. Artrita reumatoidă în sine și multe dintre medicamentele utilizate pentru combaterea acesteia pot afecta sistemul imunitar, ducând la creșterea infecțiilor. Protejați-vă cu vaccinuri pentru a preveni boli precum gripa, pneumonia, zona zoster și COVID-19.
 • Greutate corporală anormală. Proporția de grăsime este adesea mai mare la persoanele care suferă de artrită reumatoidă, chiar și la cei care au un indice de masă corporală (IMC) normal.
 • Sindromul de tunel carpian. Dacă artrita reumatoidă vă afectează încheieturile, inflamația poate comprima nervul median.
 • Afecțiuni cardiace. Artrita reumatoidă poate crește riscul de apariție a arterelor întărite și blocate, precum și inflamația pericardului.
 • Boala pulmonară. Persoanele cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de inflamație și cicatrizare a țesuturilor pulmonare, ceea ce poate duce la dificultăți progresive de respirație.
 • Limfom. Artrita reumatoidă crește riscul de limfom, un grup de cancere de sânge care se dezvoltă în sistemul limfatic.

DIAGNOSTIC

Artrita reumatoidă poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, deoarece semnele și simptomele timpurii le imită pe cele ale multor alte boli. Nu există un test de sânge sau o singură constatare fizică care să confirme diagnosticul.

În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră vă va verifica articulațiile pentru umflare, roșeață și căldură. El vă poate verifica, de asemenea, reflexele și forța musculară.

Analize de sange

Persoanele cu poliartrită reumatoidă au adesea o rată de sedimentare a eritrocitelor (VSH) crescută sau un nivel de proteină C reactivă (PCR) crescut, ceea ce poate indica prezența unui proces inflamator în organism. Alte teste de sânge comune caută factorul reumatoid și anticorpii anti-peptide citrulinate ciclice (anti-CCP).

Teste imagistice

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda radiografii sau ecografii musculoscheletale pentru a vă ajuta să urmăriți progresia poliartritei reumatoide în articulații în timp.

TRATAMENT

Nu există leac pentru artrita reumatoidă. Dar studiile clinice indică faptul că remiterea simptomelor este mai probabilă atunci când tratamentul începe devreme cu medicamente cunoscute sub numele de medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD).

Medicamente

Tipurile de medicamente recomandate de medicul dumneavoastră vor depinde de severitatea simptomelor dumneavoastră și de cât timp aveți poliartrită reumatoidă.

 • AINS. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ameliora durerea și pot reduce inflamația. Efectele secundare pot include iritarea stomacului, probleme cardiace și leziuni renale.
 • Steroizi. Medicamentele corticosteroizi, cum ar fi prednisonul, reduc inflamația și durerea și încetinesc afectarea articulațiilor. Efectele secundare pot include subțierea oaselor, creșterea în greutate și diabetul. Medicii prescriu adesea un corticosteroid pentru a ameliora rapid simptomele, cu scopul de a reduce treptat medicamentul.
 • DMARD convenționale. Aceste medicamente pot încetini progresia poliartritei reumatoide și pot salva articulațiile și alte țesuturi de leziuni permanente. DMARD obișnuite includ metotrexat,leflunomidă ,hidroxiclorochină și sulfasalazina. Efectele secundare variază, dar pot include afectarea ficatului și infecții pulmonare severe.
 • Agenți biologici. Cunoscuți și ca modificatori ai răspunsului biologic, această clasă mai nouă de DMARD include abatacept,adalimumab ,anakinra, certolizumab ,etanercept ,golimumab ,infliximab,rituximab, tocilizumab , dar si medicamentele biosimilare acestor produse. DMARD-urile biologice sunt de obicei cele mai eficiente atunci când sunt asociate cu un DMARD convențional, cum ar fi metotrexatul. Acest tip de medicament crește și riscul de infecții.
 • DMARD sintetice țintite. Baricitinib ,tofacitinib și upadacitinib pot fi utilizați dacă DMARD și medicamentele biologice convenționale nu au fost eficiente. Dozele mai mari de tofacitinib pot crește riscul de cheaguri de sânge în plămâni, evenimente grave legate de inimă și cancer.

Fizioterapie

Medicul dumneavoastră vă poate trimite la un terapeut fizic sau ocupațional care vă poate învăța exerciții pentru a vă ajuta să vă mențineți flexibilitatea articulațiilor. Terapeutul poate sugera, de asemenea, noi moduri de a face sarcinile zilnice, care vor fi mai ușoare pentru articulații. De exemplu, poate doriți să ridicați un obiect folosind antebrațele.

Dispozitivele de asistență pot facilita evitarea stresului articulațiilor dureroase. De exemplu, un cuțit de bucătărie echipat cu mâner vă ajută să vă protejați articulațiile degetelor și încheieturii mâinii. Anumite unelte, cum ar fi cârligele pentru nasturi, pot ușura să îmbrăcatul.

Interventie chirurgicală

Dacă medicamentele nu reușesc să prevină sau să încetinească afectarea articulațiilor, dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți lua în considerare o intervenție chirurgicală pentru a repara articulațiile deteriorate. Chirurgia vă poate ajuta să vă restabiliți capacitatea de a vă folosi articulația. De asemenea, poate reduce durerea și poate îmbunătăți funcția.

Chirurgia poliartritei reumatoide poate implica una sau mai multe dintre următoarele proceduri:

 • Sinovectomie. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea sinovialei inflamate a articulației poate ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea flexibilității articulației.
 • Repararea tendonului. Inflamația și deteriorarea articulațiilor pot cauza slăbirea sau ruperea tendoanelor din jurul articulației. Chirurgul dumneavoastră poate fi capabil să repare tendoanele din jurul articulației.
 • Fuziunea articulară. Fuzionarea chirurgicală a unei articulații poate fi recomandată pentru a stabiliza sau realinia o articulație și pentru ameliorarea durerii atunci când o înlocuire a articulației nu este o opțiune.
 • Înlocuirea totală a articulației. În timpul intervenției chirurgicale de înlocuire a articulației, chirurgul îndepărtează părțile deteriorate ale articulației și introduce o proteză din metal și plastic.

Sursa: mayo.org

Image credit: mayoclinic.org