BOALA MIXTĂ DE ŢESUT CONJUNCTIV – NU ATÂT DE RARĂ

Boala mixtă a țesutului conjunctiv (BMTC) are semnele și simptomele unei combinații de tulburări – în primul rând lupus, sclerodermie și polimiozită. Mulți oameni cu această boală neobișnuită au și sindromul Sjogren. Din acest motiv, BMTC este uneori numită o boală de suprapunere (overlap).

În boala mixtă a țesutului conjunctiv, simptomele bolilor separate de obicei nu apar toate deodată. În schimb, acestea tind să apară pe parcursul mai multor ani, ceea ce poate complica diagnosticul.

Semnele și simptomele timpurii implică adesea mâinile. Degetele pot deveni umflate, iar vârfurile degetelor devin albe și amorțite, adesea ca răspuns la expunerea la frig. În stadiile ulterioare, unele organe – cum ar fi plămânii, inima și rinichii – pot fi afectate.

Nu există leac pentru boala mixtă a țesutului conjunctiv. Tratamentul depinde de cât de gravă este boala și de organele implicate.

SIMPTOME

Indicațiile timpurii ale bolii mixte ale țesutului conjunctiv pot include:

 • Senzație generală de rău. Aceasta poate include oboseală crescută și o febră ușoară.
 • Degetele de la mâini sau de la picioare reci și amorțite (fenomenul Raynaud). Ca răspuns la frig sau stres, degetele de la mâini sau de la picioare pot deveni albe și apoi albastre-violet. După încălzire, degetele de la mâini sau de la picioare devin roșii.
 • Degete sau mâini umflate. Unii oameni au tumefierea degetelor.
 • Dureri musculare și articulare. Articulațiile pot deveni inflamate, umflate și deformate, similar cu ceea ce se întâmplă cu artrita reumatoidă.
 • Eczemă. Pe degete pot apărea pete roșii sau maro-roșiatice.

CAUZE

Boala mixtă a țesutului conjunctiv este o afecțiune autoimună, deși cauza nu este cunoscută. În tulburările autoimune, sistemul dumneavoastră imunitar – responsabil de lupta împotriva bolilor – atacă în mod greșit celulele sănătoase.      

În bolile țesutului conjunctiv, sistemul dumneavoastră imunitar atacă fibrele care oferă cadrul și sprijinul corpului tău. Unele persoane cu boală mixtă a țesutului conjunctiv au antecedente familiale ale afecțiunii. Dar rolul geneticii în boală rămâne neclar.

FACTORI DE RISC

Boala mixtă a țesutului conjunctiv poate apărea la persoanele de orice vârstă. Cu toate acestea, pare să fie cel mai frecvent la femeile sub 50 de ani.

COMPLICAŢII

Boala mixtă a țesutului conjunctiv poate duce la complicații grave, dintre care unele pot fi fatale. Complicațiile includ:

 • Hipertensiune arterială în plămâni (hipertensiune pulmonară). Această afecțiune este o cauză majoră de deces la persoanele cu boală mixtă a țesutului conjunctiv.
 • Boala pulmonară interstițială. Acest grup mare de tulburări poate provoca cicatrici în plămâni, care vă afectează capacitatea de a respira.
 • Boala de inima. Părți ale inimii se pot mări sau pot apărea inflamații în jurul inimii. Poate apărea insuficiență cardiacă.
 • Leziuni renale. Aproximativ un sfert dintre persoanele cu boală mixtă a țesutului conjunctiv dezvoltă probleme renale, afectarea rinichilor este de obicei ușoară, dar poate duce la insuficiență renală.
 • Leziuni ale tractului digestiv. De obicei, boala mixtă a țesutului conjunctiv afectează tractul digestiv. Este posibil să aveți dureri abdominale și probleme cu înghițirea și digestia alimentelor.
 • Anemie. Aproximativ 75% dintre persoanele cu boală mixtă a țesutului conjunctiv au anemie cu deficit de fier.
 • Moartea țesuturilor. Persoanele cu boala Raynaud severă pot dezvolta gangrenă la nivelul degetelor.
 • Pierderea auzului. Într-un studiu mic, pierderea auzului a fost raportată la aproape jumătate dintre pacienții cu boală mixtă a țesutului conjunctiv. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege această asociere.
 • Leziuni ale nervilor. Sindromul Sjogren poate afecta nervul care transmite senzația de la față la creier (nervul trigemen). Dacă aveți nevralgie de trigemen, chiar și o stimulare ușoară a feței – cum ar fi spălatul pe dinți sau machiajul – poate declanșa o zguduire de durere severă.

DIAGNOSTIC

În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră vă poate verifica dacă există mâini umflate și articulații dureroase și umflate. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a verifica un anumit anticorp care este asociat cu boala mixtă a țesutului conjunctiv.

TRATAMENT

Nu există leac pentru boala mixtă a țesutului conjunctiv. Medicamentele pot ajuta la gestionarea semnelor și simptomelor.

Tipul de medicament prescris depinde de severitatea bolii și de simptomele dumneavoastră. Medicamentele pot include:

 • Corticosteroizi. Medicamentele, cum ar fi prednisonul,pot ajuta la prevenirea atacului sistemului imunitar asupra celulelor sănătoase și la suprimarea inflamației. Efectele secundare ale corticosteroizilor pot include modificări ale dispoziției, creștere în greutate, glicemie crescută, creșterea tensiunii arteriale, oase slăbite și cataractă.
 • Medicamente antimalarice. Hidroxiclorochina poate trata boala mixtă ușoară a țesutului conjunctiv și poate preveni erupțiile.
 • Blocante ale canalelor de calciu. Această categorie de medicamente, inclusiv nifedipina și amlodipina , care ajută la relaxarea mușchilor din pereții vaselor de sânge, ar putea fi utilizată pentru a trata fenomenul Raynaud.
 • Alte imunosupresoare. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie alte medicamente pe baza semnelor și simptomelor dumneavoastră. De exemplu, dacă sunt similare cu cele ale lupusului, medicul dumneavoastră ar putea recomanda medicamente prescrise de obicei persoanelor cu lupus.
 • Medicamente pentru hipertensiune pulmonară. Pot fi prescrise bosentan sau sildenafil.

STIL DE VIATĂ ŞI REMEDII CASNICE

Alte modalități de a controla simptomele bolii mixte ale țesutului conjunctiv includ:

 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste medicamente, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, ar putea ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației dacă starea dumneavoastră este ușoară.
 • Protejarea mâinilor de frig. Purtarea mănușilor și luarea altor măsuri pentru a vă menține mâinile calde poate ajuta la prevenirea fenomenului Raynaud.
 • Stop fumatului. Fumatul provoacă îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate agrava efectele fenomenului Raynaud.
 • Reducerea stresului. Fenomenul Raynaud este adesea declanșat de stres. Tehnicile de relaxare, cum ar fi încetinirea și concentrarea asupra respirației, pot ajuta la reducerea nivelului de stres.

Sursa: mayo.org

Image credit: http://mctdfoundation.org/