TENDINITELE – O PROBLEMĂ DIN CE ÎN CE MAI FRECVENTĂ

Tendinita este inflamația sau iritarea unui tendon – corzile fibroase groase care atașează mușchiul la os. Condiția provoacă durere și sensibilitate chiar în afara unei articulații.

Tendinita poate apărea în oricare dintre tendoane, este cel mai frecventă în jurul umerilor, coatelor, încheieturilor, genunchilor și călcâielor.

Tendinitele pot fi cunoscute sub diverse nume:

 • Tendinita cotului jucătorului de tenis
 • Tendinita cotului jucătorului de golf
 • Tendinita umărului jucatorului de baseball
 • Tendinita umărul înotătorului
 • Tendinita genunchiul jumperului

Majoritatea cazurilor de tendinită pot fi tratate cu succes cu odihnă, terapie fizică și medicamente pentru a reduce durerea. Dacă tendinita este severă și duce la ruperea unui tendon, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

SIMPTOME

Semnele și simptomele tendinitei tind să apară în punctul în care un tendon se atașează de un os și includ de obicei:

 • Durerea este adesea descrisă ca o durere surdă, mai ales atunci când mișcați membrul sau articulația afectată.
 • Sensibilitate
 • Umflături ușoare

FACTORI DE RISC

Factorii de risc pentru dezvoltarea tendinitei includ vârsta, munca în anumite locuri de muncă sau participarea la anumite sporturi.

Vârstă

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tendoanele lor devin mai puțin flexibile – ceea ce le face mai ușor de rănit.

Ocupaţie

Tendinita este mai frecventă la persoanele ale căror locuri de muncă implică:

 • Mișcări repetitive
 • Poziții incomode
 • Vibrații
 • Efort puternic

Sport

Este posibil să aveți mai multe șanse de a dezvolta tendinită dacă participați la anumite sporturi care implică mișcări repetitive, mai ales dacă tehnica dumneavoastră nu este optimă. Acest lucru se poate întâmpla cu:

 • Baseball
 • Baschet
 • Bowling
 • Golf
 • Alergare
 • Înot
 • Tenis

PREVENIREA

Pentru a reduce șansele de a dezvolta tendinite, urmați aceste sugestii:

Mai ușor. Evitați activitățile care pun stres excesiv pe tendoane, mai ales pentru perioade prelungite. Dacă observați durere în timpul unui anumit exercițiu, opriți-vă și odihniți-vă.

Variați. Dacă un exercițiu sau o activitate vă provoacă o anumită durere persistentă, încercați altceva. Antrenamentul încrucișat vă poate ajuta să mixați un exercițiu de încărcare al impactului, cum ar fi alergarea, cu exerciții cu impact mai mic, cum ar fi ciclismul sau înotul.

Îmbunătățiți-vă tehnica. Dacă tehnica dumneavoastră într-o activitate sau exercițiu este defectă, ați putea fi pregătit pentru probleme cu tendoanele. Luați în considerare luarea lecțiilor sau obținerea de instrucțiuni profesionale atunci când începeți un nou sport sau folosiți echipament de exerciții.

Stretching. Luati timp după antrenament pentru a vă întinde pentru a maximiza gama de mișcări a articulațiilor. Acest lucru poate ajuta la minimizarea traumei repetitive pe țesuturile contractate. Cel mai bun moment pentru a vă întinde este după exerciții, când mușchii sunt încălziți.

Folosiți o ergonomie adecvată la locul de muncă. Dacă este posibil, obțineți o evaluare ergonomică a spațiului de lucru și reglați scaunul, tastatura și desktopul, după cum se recomandă pentru înălțimea, lungimea brațului și sarcinile obișnuite. Acest lucru vă va ajuta să vă protejați toate articulațiile și tendoanele de stresul excesiv.

Antrenați mușchii. Consolidarea mușchilor utilizați în activitatea sau sportul dvs. îi poate ajuta să reziste mai bine la stres și încărcare.

TRATAMENT

Obiectivele tratamentului pentru tendinite sunt de a vă ameliora durerea și de a reduce inflamația. Adesea, îngrijirea tendinitei pe cont propriu – inclusiv odihna, gheața și analgezicele fără prescripție medicală – poate fi tot tratamentul de care aveți nevoie.

Medicamente

Pentru tendinite, medicul dumneavoastră vă poate recomanda aceste medicamente:

 • Antiinflamatoare nesteriodiene. Administrarea de aspirină, naproxen sau ibuprofen poate ameliora disconfortul asociat cu tendinita. Cremele topice cu medicamente antiinflamatoare pot fi, de asemenea, eficiente în ameliorarea durerii fără efectele secundare potențiale ale administrării de medicamente antiinflamatoare pe cale orală.
 • Corticosteroizi. Uneori medicul dumneavoastră vă poate injecta un medicament cu corticosteroizi în jurul unui tendon pentru ameliorarea tendinitei. Injecțiile cu cortizon reduc inflamația și pot ajuta la ameliorarea durerii. Corticosteroizii nu sunt recomandați pentru tendinita care durează peste trei luni (tendinită cronică), deoarece injecțiile repetate pot slăbi un tendon și vă pot crește riscul de rupere a tendonului.
 • Plasma bogată în trombocite (PRP). Tratamentul PRP implică prelevarea unui eșantion de sânge propriu și centrifugarea sângelui pentru a separa trombocitele și alți factori de vindecare. Soluția este apoi injectată în zona de iritație cronică a tendonului. Deși cercetările sunt încă în desfășurare pentru a determina utilizările, concentrațiile și tehnicile optime, injectarea PRP în regiunea iritației cronice a tendonului s-a dovedit un succes în tratamentul multor afecțiuni cronice ale tendonului.

Fizioterapie

S-ar putea să beneficiați de un program de exerciții specifice conceput pentru a întinde și întări unitatea afectată de mușchi-tendon. De exemplu, întărirea excentrică s-a dovedit a fi un tratament foarte eficient pentru multe afecțiuni ale tendonului cronic și este considerată acum tratament de primă linie.

Proceduri chirurgicale și alte proceduri

În situațiile în care kinetoterapia nu a rezolvat simptomele, medicul dumneavoastră vă poate sugera:

 • Ace uscate. Această procedură implică realizarea de găuri mici în tendon cu un ac fin pentru a stimula factorii implicați în vindecarea tendonului.
 • Tratament cu ultrasunete. Această procedură minim invazivă folosește o mică incizie pentru a introduce un dispozitiv special care îndepărtează țesutul cicatricial al tendonului cu unde sonore ultrasonice.
 • Intervenție chirurgicală. În funcție de gravitatea leziunii tendonului, poate fi necesară o reparație chirurgicală, mai ales dacă tendonul s-a rupt de pe os.

STIL DE VIAŢĂ ŞI REMEDII CASNICE

 • Odihnă. Evitați activitățile care cresc durerea sau umflarea. Odihna este esențială pentru vindecarea țesuturilor. Dar nu înseamnă odihnă completă la pat. Puteți face alte activități și exerciții care nu stresează tendonul rănit. Înotul și exercițiile în apă pot fi bine tolerate.
 • Gheaţă. Pentru a reduce durerea, spasmul muscular și umflarea, aplicați gheață în zona rănită timp de până la 20 de minute de mai multe ori pe zi. Pachetele de gheață, masajul cu gheață sau băile de nămol cu ​​gheață și apă pot ajuta.
 • Comprimare. Deoarece umflarea poate duce la pierderea mișcării într-o articulație rănită, comprimați zona până când umflarea a încetat. Înfășurările sau bandajele elastice compresive sunt cele mai bune.
 • Elevație. Dacă tendinita vă afectează genunchiul, ridicați piciorul afectat deasupra nivelului inimii pentru a reduce umflarea.

Deși odihna este o parte cheie în tratarea tendinitei, inactivitatea prelungită poate provoca rigiditate la nivelul articulațiilor. După câteva zile de odihnă, mișcați-o ușor prin toată gama de mișcări pentru a menține flexibilitatea articulației.

De asemenea, puteți încerca medicamente fără prescripție medicală – cum ar fi aspirina, ibuprofenul ,naproxenul sau acetaminofenul în încercarea de a reduce disconfortul asociat cu tendinita.

Sursa: mayo.org

Image credit: http://www.uniorte.com.br/noticias.php?lendo=saiba-mais-sobre-a-tendinite-01-03-2018