EXERCIŢIILE FIZICE ŞI SPONDILARTRITELE

Spondilartritele reprezintă un grup heterogen de boli din care fac parte spondilita anchilozantă, artrita reactivă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică și alte entități, care se caracterizează prin durere la nivelul coloanei vertebrale și bazinului în principal, dar totodată pot fi afectate și alte articulații sau alte organe.

Exercițiul este o parte integrantă în tratarea spondiloartritei. Exercițiile fizice pot contracara unele dintre efectele spondiloartritei, ajutându-vă să vă mențineți cât mai mult mobilitatea și flexibilitatea. Potrivit medicilor și pacienților, exercițiul este eficient în controlul durerii.

De fapt, în niciun alt tip de artrită rolul exercițiului nu este mai important.

S-a demonstrat că activitățile fizice optimizează sănătatea fizică și mentală. În plus față de creșterea directă a forței, rezistenței, echilibrului și flexibilității, unele dintre celelalte beneficii fizice ale lor includ îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare, reducerea tensiunii arteriale ridicate, creșterea colesterolului bun (HDL), maximizarea densității osoase, ajutarea gestionării greutății și, eventual, îmbunătățirea răspunsului la medicamente.

Pentru cei cu spondiloartrită, antrenamentele fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea posturii, rigidității, durerii, oboselii, capacității de respirație și, prin urmare, a stării generale. Este adesea dificil să faci mișcare sau să participi la o activitate fizică dacă durerea persistă din cauza inflamației active. Un bun plan de tratament trebuie să includă exerciții fizice / activitate fizică. Un terapeut fizic vă poate ajuta să creați un program individualizat de întindere și întărire pentru a se potrivi nevoilor specifice.

Există 4 tipuri principale de exerciții recomandate:

  • Exerciții de stretching (întindere).
  • Cardiovascular sau aerob.
  • Antrenamente de întărire a musculaturii.
  • Exerciții de echilibru.

Un program de exerciții ideal va include fiecare dintre tipurile de activități menționate mai sus.

Gama de exerciții de stretching sau de întindere

Aceste exerciții se fac fără greutăți pentru a activa mușchii și articulațiile prin întreaga lor gamă de mișcare și se fac adesea ca antrenament de încălzire înainte de sport. Aceste mișcări sunt critice în spondiloartrită, deoarece oamenii tind să limiteze mișcarea și utilizarea unei zone atunci când există durere, umflături și / sau rigiditate în jurul unei articulații, cum ar fi atunci când există inflamație activă. Lipsa mișcării poate duce la pierderea mobilității și la creșterea riscului de fuziune a articulațiilor. În plus, atunci când o articulație este inflamată, mușchii din jur se strâng pentru a controla mișcarea, rezultând și mai multă rigiditate și durere. Prin urmare, se recomandă ca acest tip de exerciții de întindere să se facă zilnic pentru toate articulațiile care sunt rigide sau care au potențialul de a deveni rigide.

Exercițiul cardiovascular sau aerob

Acest exercițiu constă în activități desfășurate pentru o perioadă de timp susținută care măresc fluxul de sânge prin inimă. Antrenamentul aerob îmbunătățește funcția inimii și a plămânilor și sănătatea generală. Studiile arată că persoanele cu spondiloartrită care fac exerciții aerobice au o funcție respiratorie mai bună, rezistență și dispoziție și o activitate a bolii, durere și oboseală mai reduse comparativ cu persoanele care nu fac. Recomandările actuale includ efectuarea de exerciții aerobice de 3 până la 5 ori pe săptămână pentru un total de 75 până la 150 de minute pe săptămână.

Exerciții de întărire

 Exercițiile de întărire îmbunătățesc performanța mușchilor care vă ajută să vă deplasați eficient și în siguranță și să susțineți o postură bună. Unii dintre cei mai importanți mușchi de întărit în spondiloartrită sunt „mușchii de bază”, care sunt mușchii abdominali și ai spatelui ce acționează ca un „corset” pentru a susține coloana vertebrală. Astfel s-a demonstrat că este redus stresul la nivelul coloanei vertebrale și, prin urmare, se pot reduce la minimum durerile de spate. Este frecvent ca o persoană care are dureri de spate din cauza spondiloartritei să-și schimbe postura pentru a ușura durerea. În timp, aceste modificări posturale pot duce la rigiditate și slăbiciune a mușchilor și articulațiilor și la mai multă durere. Ca atare, „întărirea musculaturii trunchiului” este esențială pentru gestionarea durerilor de spate în spondiloartrită. Exercițiile de întărire trebuie efectuate de 2 până la 4 ori pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.

Exerciții de echilibru

Concentrați-vă pe îmbunătățirea stabilității atunci când sunteți nemișcat și în mișcare. Aceste exerciții sunt deosebit de importante pentru persoanele care sunt mai puțin active și pe măsură ce îmbătrânim. Exercițiile de echilibru pot ajuta la reducerea șanselor de cădere, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu densitate osoasă mai mică și, prin urmare, cu un risc mai mare de fracturi în timpul căderii. Exercițiile de echilibru trebuie efectuate de 3 până la 5 ori pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.

Efectuarea consecventă a unui program care abordează flexibilitatea, condiționarea aerobă, forța și echilibrul timp de 20 de minute pe zi s-a dovedit a îmbunătăți semnificativ durerea, rigiditatea, oboseala, funcția și starea de spirit.

Lucrând cu medicul și terapeutul fizic, puteți stabili obiective realiste pentru dumneavoastră, puteți alege exerciții / activități fizice sigure și plăcute și puteți rămâne cu programul care vă optimizează sănătatea.

Sursa: spondylitis.org

Image credit: spondylitis.org